Het tabakssap

De belangrijkste plant uit het Amazonegebied


Van de verschillende planten die tijdens de retraite aangewend worden, staat het tabakssap bovenaan de lijst binnen de traditionele geneeskunde van de Indianen als ook van andere voorouderlijke geneeswijzen ter wereld.
De Amazone reiniging (purge) middels het tabakssap is zeer krachtig. De Indianen zeggen vaak dat ‘het roken tot de dood leidt en dat het tabakssap tot leven brengt.’

Een mannelijke kracht

Zij beschouwen dat het tabakssap kracht, bescherming, positieve energie, verankering, structuur, beslissingscapaciteit, bewustzijnsinzichten en licht geeft. Het tabakssap bevat de vier elementen en verleent een mannelijke kracht die de verankering in de realiteit versterkt hetgeen gunstig is voor vrouwen en mannen. Het is een plant die kennis overdraagt.
De tabaksreiniging (purge) van deze mannelijke plant wordt meestal door een gekwalificeerd persoon geleid, een zogenaamde ‘tabaquero’ of ‘tabaquera’.
In Europa worden tabakszuiveringen regelmatig georganiseerd (zie contact).

Het verloop van een zuivering (‘purga’)


De zuivering (‘purga’ in het Spaans) gebeurt in groepen en volgt een strak ritueel. De indianen beschouwen dit ritueel als de activatie van de energetische en spirituele kracht van het tabakssap. De deelnemers drinken dit sap en drinken vervolgens lauw water.
De geest van het tabakssap zorgt voor het identificeren van wat er geëlimineerd moet worden. Ondanks het vasten, braken deelnemers zekere ‘lasten’ die gedragen worden vanaf de geboorte en die het lichaam niet meer kan assimileren omdat ze giftig zijn. Voor de genezers zijn dit ‘negatieve krachten’ die zich materialiseren.
Het is complex om dit bijzondere proces te omschrijven omdat het in al zijn zintuiglijke en spirituele dimensie moet worden beleefd.

(Helingsessies met biologisch tabakssap zijn in Amsterdam georganiseerd: klik a.u.b op NIEUWS.)

Het overwinnen van obstakels


Het tabakssap is een aftreksel en kan helpen om verschillende obstakels te overwinnen:

  • grensoverschrijding van de natuurwetten
    (zoals bijwerkingen door vergiftiging van bepaalde medicijnen, een onevenwichtige voeding, vervuiling…)
  • moreel en psychisch lijden
  • doorgegeven transgenerationeel lijden
    (herinnneringen van incest, kindermishandeling, huiselijk geweld, miskraam, oorlogservaringen…)

Bevrijding van verslaving


Roken, drugs, alcohol, internet en smart phones, pornografie, games: het tabakssap is een krachtige manier zicht te bevrijden van verslavingen en andere mechanismen die aan de werkelijkheid van het leven trachten te ontsnappen (illusies, waanbeelden).
Dus het tabak veroorzaakt geen verslaving omdat het juist verslavingen tegen gaat.

Een geest die de deuren opent van de spiritualiteit

In de Amazone cultuur zijn de indianen van mening dat ieder kruid zijn eigen principe heeft dat communiceert, onderwijst en genezing geeft. Dit opent en structureert de retraites in de traditionele geneeskunde omdat het een diepe energetische reinigining teweegbrengt in het lichaam. Alle bekende spirituele tradities zijn het hierover eens: het is noodzakelijk het lichaam te reinigen (dieet, vasten, healingsessies, planten, zweethutten) om te kunnen ontwakenen.
De Indianen vertellen dat de geest van het tabakssap zich vaak toont in een antropomorfische verschijning, die van een gespierde zwarte man. Voor de Amazone indianen is de geest van het tabakssap niet een godheid op zich, maar een geest die de deuren opent van de spiritualiteit.

Het verschil tussen de tabak die wordt gerookt of gedronken

[Artikel]

De tabak roken is een vlucht

Om onaangename dingen te vermijden, creeren we een ballon die als barriere functioneert tegenover de realiteit en anderen. Symbolisch gezien ‘schuilen’ we bij mama en zuigen we duim tegen onze angsten.

De tabak die wordt gerookt werkt als een groot kankerverwekkend middel.
Het is de ‘drager van de dood’ (wereldwijd zijn er 3,5 tot 4 miljoen doden per jaar). Het is een van de drie plagen in de wereld samen met malaria en kinderverlamming.
De door roken veroorzaakte kankers zijn:

  • 80 % heeft longkanker, kanker in de mond/ keelholte, slokdarmkanker;
  • 30 % heeft kanker van de alvleesklier;
  • 40 % heeft blaaskanker, nierkanker of kanker van de urinewegen;

Andere voorkomende ziektes zijn baarmoederhalskanker, ademhalingsproblemen, longemfyseem.

…Maar het tabakssap werkt bevrijdend!


Het werkt als een diepreinigend afbijtmiddel.
Het doet onze persoonlijke en zelfs onze ‘transgenerationele bagage’ (wat onze voorouders betreft) overgeven, brengt ons beter in relatie met ons lichaam, is realiteitszin verhogend en ruimt ons hoofd op. Het brengt orde, werkt verhelderend, ontwakend, geeft ons intellect toegang tot metafysica (de Darmakaya) en zuivert onze ziel (de Nirmanakaya).
Het tabakssap is krachtig, reinigend, compact, doordringend, structurerend, warm, geruststellend, ontwakend, inspirerend, betrouwbaar, vrolijk, bewustzijnsverruimend, vergroot bewustwording, aanwezigheidsversterkend.
Het doet groeien, werkt versterkend, geeft nieuwe levenskracht, geeft een ‘stille kracht’, die op langere termijn het ego doet verminderen. Het werkt regenererend wat ons beter in relatie brengt met ons (soms vergeten) lichaam, met onze innerlijke en uiterlijke realiteit, onze psyche, ons intellect en de hoogste niveaus van onze ziel.

Door tabak te drinken, wordt het ego verminderd


In het Amazonegebied wordt het tabakssap ook gebruikt voor het uitdrijven van geesten (exorcisme). De sjamaan verjaagt dan de negatieve energieën tijdens de zogenaamde ‘soplada’ (behandeling met tabakssap).
We hebben de keus de tabak te roken of te drinken.
Roken is de dood van het spirituele wezen ten gunste van het ingebeelde ego.
Terwijl door tabak te drinken, wordt het ego vermindert ten gunste van de in het lichaam geintegreerde spiritualiteit.
Op een bepaalde manier symboliseert de tabak eigenlijk de vrije keus. Het geeft de ‘sleutel tot het weten van wat goed is en wat slecht’. Het onderscheidingsvermogen wordt verhoogd naarmate het zelfbewustzijn toeneemt.
Of ik drink het en leef spiritueel, of ik rook het en sterf spiritueel en zelfs misschien lichamelijk.

De benaderingen onderscheiden